Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény
Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény
BEMUTATÁS

Címoldal

 
HELYTÖRTÉNET
 
PÁLYÁZATAINK
 1. TÁMOP 3.2.11/10/1/KMR-Ezerarcú világ-Múltunk értékeinek bemutatása múzeumi eszközökkel
 2. TÁMOP 3.2.8/10/B/KMR-Körülöttünk forog a világ-Összefogással múltunk értékeinek megismertetéséért
 3. ALFA pályázat
 4. NKA-Nemzeti Kulturális Alap pályázati dokumentációja8
 
KIEMELT PROGRAMOK

A 2010/2011. tanév kiemelt feladatai 8

Évfordulós programok 2009-től 2011-ig 8

·       A jubileumi év 2009/2010 tanév programjai

·       A "Mi Havannánk" projekt 2010. ősz-tél

·       8HELYTÖRTÉNETI KÖR

·       KMOP – Mi Havannánk

 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
VETÉLKEDŐK
VETÉLKEDŐK : Beszámoló

Beszámoló

Heilauf Zs. - Kalmárné T. E. - Ritterné P. Cs.  2010.09.10. 09:30

 

Lezárult a Pestszentlőrinc 100., Pestszentimre 80. és a XVIII. kerület 60. születésnapjára rendezett jubileumi helytörténeti vetélkedősorozat, a hármas évforduló egy fontos eseménye. A jubileumi helytörténeti vetélkedő-sorozat valamelyik fordulóján, pályázatán, versenyén a kerület 19 iskolája vett részt valamilyen formában.


 

2010. május 6-án, 14 órakor a PIHGY (Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény) felső tagozatos munkaközösségének szervezésében kerül sor a Múltidéző délutánra a Kandó téri Általános Iskolában. Ez volt a jubileumi kerületi évfordulók jegyében a PIHGY által rendezett helytörténeti versenysorozat záró programja. Itt osztották ki a felső tagozatosok számára meghirdetett helytörténeti pályázatok: „Aranytoll” szépirodalmi, „Tudományos diákdolgozat”, Makett pályázat, Plakát pályázat díjait, és itt hirdették ki a helytörténeti gyűjtemény egyéni (fotó pályázat), valamint az osztályközösségek számára rendezett fordulója eredményeit, adták át a vándorkupát.

A Múltidéző Napon azokat a diákokat látta vendégül a Kandó téri Általános Iskola és a PIHGY felső tagozatos kerületi munkaközösség-vezetők munkacsoportja, akik az egyes pályázaton eredményesen szerepeltek. A díjkiosztókat Kalmárné Takács Erzsébet vezetésével játékos formába öltöztették a munkacsoport tagjai. 

Magyar Márta, a Kandó Téri Általános Iskola igazgatója köszöntője és dr. Mester László polgármester, a vetélkedő védnöke megnyitó beszéde után a Kandó téri Általános Iskola énekkarának műsorát (Nits Márta vezényletével) hallgathatták meg a meghívott diákok és felnőttek. A 19 iskola 90 felső tagozatos diákjának rendezett játékos csapatverseny és a díjkiosztók mellett 14-17 óra között megtekinthető volt a plakát és makett pályázat anyaga, illetve a helytörténeti gyűjtemény településtörténeti tablókiállítása, utóbbi szeptember óta a kerület 18 pontján, elsősorban a résztvevő iskolákban volt eddig látható.

 

A PIHGY munkatársai köszönettel tartoznak az iskolák vezetésének, pedagógusainak közreműködéséért, segítségéért. Csak így érhették el azt, hogy ebben a jubileumi évben több ezer diák foglalkozott legalább egy órát egy kis helyismerettel, helytörténettel. A tehetséges, kreatív diákok kiváló pályamunkákat készítettek. 

 

A jubileumi helytörténeti vetélkedő-sorozat valamelyik fordulóján, pályázatán, versenyén a kerület 19 iskolája vett részt valamilyen formában.

 

Osztályközösségi forduló:

 

A Helytörténeti Gyűjtemény munkatársainak célja az volt, hogy ne csak a legjobb diákokhoz jusson el a vetélkedő, hanem minél több kisdiák ismerje meg települését. Ezért a helytörténeti gyűjtemény által kiírt osztályközösségek fordulójának feladata a következő volt: az osztályok megnézték a Pusztától a Parkvárosig című jubileumi tablókiállítás anyagát, kitöltötték és visszaküldték a PIHGY-be a kiállításhoz összeállított játékos feladatlapot, melynek anyagát életkorhoz igazították a gyűjtemény munkatársai. Ezen a fordulón a 3-4., 5-6. és a 7-8. évfolyamok vehettek részt. Lehetőség volt a csoportos feldolgozásra is.

 

A kiállítás csak 1-1 hétig volt az iskoláknál, de a tablók A3-as papír alapú és digitális változatát mindenki megkapta. Plusz pontokat úgy tudott szerezni egy-egy osztályközösség, ha a kerületben 2009. október 10. és 2010. május 1. között rendezett városismereti, helytörténeti kiállításokon, programokon való (akár egyéni, akár csoportos) részvételről igazolást hozott.

 

1987 darab feladatlapot kaptunk vissza a 13 benevezett általános iskolától, összesen 121 osztálytól, ezeket heteken át javította Ritterné Pajor Csilla, Nagy Veronika Sára és Pápai Tamás. 9 iskola felső tagozatának összes osztályával vett részt ezen a fordulón.

 

Főleg az alsó évfolyamon tapasztalták kollégáink, hogy az osztályok közösen, a pedagógus segítségével oldották meg a feladatokat. Ez sokszor nagyon magas pontszámot jelentett, de bizony néha a közösen dolgozó osztálynak minden tanulója ugyanazt a hibát vétette.

 

Példákat is említenék a tanulságos egyéni és közös hibákra:

 • obszervatórium helyett sokan az abszertárium, obszentvátium, obszervatárium, abszentárium szavakat írták.
 • Szent Anna magyar királyfi, Hunyadi Mátyás magyar királyfi!
 • Termékek felsorolásánál: textilüzem, Kistext, Filtex, szalaggyár stb.
 • Krepuska Géza: fül-orr-gépész professzor volt,
 • Grassalkovich család helyett: Grassalka, Glaskovich, Blaskovics szerepelt.
 • Magyar Lőszergyártó Rt. helyett: Lószergyártó Rt, Magyar Fűszergyártó Rt.
 • A szőlőskertje szót sokféleképpen írták: szöllöskertje, szöllöskerttye, stb.
 • Bókay telep helyett: Bakonytelep, Lónyay telep helyett: Leánytelep.
 • Eötvös Loránd pedig fizikus helyett fazekas volt néhány gyerek szerint!

 

A versenyben az iskolák versenyeztek egymással, és az az iskola kapott nagyobb jutalmat, aki arányosan (diákjainak, osztályainak számához képest) több tanulóval, és minél több, jól megoldott feladatlappal indult. Figyelembe vettük az osztálylétszámokat, és azt is, hogy ebből hányan neveztek be a versenybe. Ezt százalékosan is értékeltük, ami szintén beleszámított a végeredménybe.

 

A helytörténeti vetélkedő első, osztályközösségek számára rendezett fordulóján résztvevő minden tanulót szeretnénk megjutalmazni, ezért a kijavított dolgozatokkal együtt a következő ajándékot juttatjuk el az iskolákhoz: egy-egy emléktollat és könyvjelzőt, osztályonként csomagolva. A közreműködő tanárok munkáját ajándékkönyvekkel szeretnénk megköszönni.

 

Köszönjük

 • a Darus Utcai Általános és Magyar-Német Két Tannyelvű Iskola,
 • a Brassó Utcai Általános Iskola,
 • a Kapocs Utcai Általános és Magyar –Angol Két Tannyelvű Iskola osztályainak helytállását!

 

A következő iskolák teljes felső tagozatuk részvételével, szoros eredménnyel fej-fej mellett végeztek:

 • Bókay Árpád Általános Iskola,
 • Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola,
 • Kastélydombi  Általános Iskola,
 • Táncsics Általános és Nemzetiségi Iskola,
 • Vajk-sziget  Általános Iskola,
 • Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium,
 • Bp. XVIII. kerületi S O F I,

Gratulálunk a jó eredményhez!

 

Három iskola pedig kiemelkedően magas eredményt ért el:

 • Eötvös Loránd Általános Iskola,
 • Kandó Téri Általános Iskola,
 • Kassa Utcai Általános Iskola.

Gratulálunk a kiváló eredményhez!


Külön jutalmaztuk a két legnagyobb osztályátlagot elért osztályt:

- Vajk-sziget: 3.b osztálya

- Kandó Téri Általános Iskola  7.b osztálya


Ennek a két osztálynak és az iskolák összeredménye alapján bizonyos számú további osztályának jutalma egy-egy érdekes kirándulási, látogatási lehetőség.

(I. hely 5, II. hely 4, III. hely 3, a kiemelten szereplő iskolák 2-2 osztálya, az első fordulóban résztvevő iskolák 1-1 osztályának kínáljuk ezeket).

 

Választható lehetőségek:

- Magyar Országos Levéltár - A közművelődési csoport kimondottan a kerületiek számára összeállított játékos programmal várja majd a gyerekeket. Mivel csak-egy-egy osztálynyi diákot tudnak egyszerre fogadni, ezért a csoport számára a foglalkozáson túl a BKV-s csoportos jegyet is a PIHGY finanszírozza.

 

Hogyan működik? (kerületi helyszínek)

 • Az Új Tündérkertben a Hofherr emlékszobát és az éttermet vezetéssel lehet megtekinteni előre egyeztetett időpontban osztályonként (plusz 1-1 két gombócos fagyi diákonként)
 • A kerületi szakrendelő 6 emeletes épületének bejárása vezetéssel
 • A Polgármesteri Hivatal bejárása vezetéssel
 • A kerületben működő hőerőmű bejárása
 • Óriás makettek: egy kerületben élő gőzmozdony-készítő bemutatója otthonában

Köszönjük a lehetőségeket valamennyi felajánlónak!

 

Egyéni forduló (Fotók)

 

Az egyéni vagy kiscsoportos fordulón téli és kora tavaszi fotók készítésével lehetett indulni.  A XVIII. kerület épületeiről, közterületeiről készült fotókat a gyűjtemény munkatársai és Kodrucz Sándor fotóművész értékelte a téma érdekessége és a kompozíció minősége alapján. A kerületi helytörténeti gyűjtemény életében kiemelten fontos az egyre gyarapodó fotógyűjtemény, melyet most remek darabokkal gazdagodott. Kerületi kiadványokban, illetve a gyűjtemény kiállítótermében lesznek majd láthatóak ezek a fotók. A kiadott arany, ezüst és bronz minősítéseket diákok, tanárok és közösségek nyerték el.

 • Arany: Székely Szabina - Kondor Béla Általános Iskola; a Kapocs utcai Általános Iskola 6.b osztálya /több csoportjuk is kiemelkedő képeket készített, ezért díjaztuk az egész osztályt/;
 • Ezüst: Pomázi Dorottya, Bánfi Dorina - Eötvös Loránd Általános Iskola,  a Kapocs utcai Általános Iskola 6.a osztálya /templom-sorozat/;
 • Bronz: Móczár Brigitta - Eötvös Loránd Általános Iskola, Boldog Gabriella – Vajk-Sziget, Táncsics Általános és Nemzetiségi Iskola 7. osztálya)

A legjobbaknak fotózással egybekötött látogatást szervezünk a kerületi víztoronyba. 

 

A tehetségeknek kiírt C. fordulót a 4. osztályosok a Kassa Utcai Általános Iskola és az alsós munkaközösség hagyományos környezeti vetélkedőjén való részvétellel április 15-én tudták teljesíteni. A felső tagozatosok esetében a C. fordulóként a felsős munkaközösségek által meghirdetett helytörténeti pályázatok („Aranytoll” szépirodalmi, „Tudományos diákdolgozat”, Makett pályázat, Plakát pályázat) eredményeit vettük figyelembe.

 

A legeredményesebb iskolát megillető vándorkupát dr. Téglás Tivadar helytörténész, nyugalmazott iskolaigazgató adta át az Eötvös Loránd Általános Iskola képviselőinek. Mivel az első három helyezett iskola között rendkívül szoros volt a verseny, köszöntő beszédében azt javasolta a PIHGY munkatársainak egyetértésével, hogy a következő öt évben (mivel ilyen méretű programot a helytörténeti gyűjtemény csak öt évente kíván rendezni) mindhárom iskola őrizze azt. Az első helyezett két éven keresztül, a második és harmadik (a Kandó Téri Általános Iskola és a Kassa Utcai Általános Iskola) másfél - másfél éven keresztül.

 

Külön köszönet illeti meg Kalmárné Takács Erzsébetet a PIHGY felsős munkaközösségek csoportvezetőjét a múltidéző nap megszervezéséért, a Kandó téri iskolát, hogy helyet adott ennek a rendezvénynek, valamint Novokrescsenszkov Tamást, aki az ajándék könyvjelzők készítését vállalta és a Kertvárosunk 18 Egyesületet, aki ajándék könyveket biztosított a jutalmazáshoz.   

 

A vetélkedő-sorozatot támogatta Budapest XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata.

 

Az osztályközösségek fordulóján 1987 darab feladatlapot kaptunk vissza a 13 benevezett általános iskolától, összesen 121 osztálytól. 9 iskola felső tagozatának összes osztályával vett részt ezen a fordulón. 

 

 

 <<Vissza

 

 
PONTOS IDŐ
 
TOMORY LAJOS

A Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény alapítója

 
LŐRINCI SÉTÁK
 
MÚZEUMPEDAGÓGIA
 
ARCHÍVUM

 

 
FŐVÁROSI MÚZEUMOK
 
HELYTÖRTÉNETI Gyűjtemények
 
INTÉZETI LINKEK
 
KAPCSOLAT
 
LÁTOGATÓINK
Indulás: 2009-05-26
 

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha